Transgenders op de werkvloer – hoe werkt dat?

Marijn Siebel Blog bericht, News Leave a Comment

Deel dit bericht

In januari gaf IncInc de workshop Trans Talkshow bij het symposium Transgender Werkt! Dit symposium werd georganiseerd door het UWV en hun netwerk Roze Werkt, en ging over transgenders op de werkvloer. In de Trans Talkshow zijn we samen met het publiek en ons Pride Model Claire Gijsen aan de slag gegaan met de vragen: wat is de ideale rolverdeling om te werken aan een inclusief klimaat voor transgenders? Wat is de rol van de transgender, en wat is de rol van de werkgever?

Transgenders op de werkvloer

Transgenders hebben het niet makkelijk op de arbeidsmarkt, zo weten we uit het onderzoek Worden wie je bent. Het leven van transgenders in Nederland van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) uit 2012. Hoewel de meerderheid van hen (61%) betaald werk verricht, is ook een opvallend hoog percentage arbeidsongeschikt (12%). Ze hebben een ongunstige inkomenspositie in vergelijking met de rest van de bevolking, en bijna de helft (43%) zegt zelfs moeilijk te kunnen rondkomen. Bijna een derde van de transgenders verdient minder dan 1000 euro netto per maand, en van de alleenstaande transgenders heeft een derde een inkomen onder de armoedegrens.

Transgenders en werk, dat leidt al snel tot allerlei dilemma’s, zowel voor de transgender als voor de werkgever. Moeten zij wanneer zij solliciteren op een nieuwe baan, zich inschrijven bij het UWV? Moeten zij wanneer zij aan de slag gaan bij een nieuw bedrijf, hun biologische geslacht vermelden? Behoort een werkgever te weten of de sollicitant of nieuwe werknemer transgender is? En wat doe je wanneer je zelf een transitie ingaat op je werk, hoe pak je dat aan? En niet in de laatste plaats: hoe ga je hier als werkgever mee om?

Tips & trick voor werkgevers

Wat kan een transgender doen om positief te worden opgenomen in een team?

 • Informatie inwinnen over de duur van de transitie, de verwachtte lichamelijke impact en de daarbij verwachtte ziektedagen en invloed op de werkzaamheden;
 • In gesprek gaan met je leidinggevende om samen een plan op te stellen;
 • Durven aangeven wat je nodig hebt, ga er vanuit dat dit ook nieuw is voor je werkgever;
 • Durven aangeven wanneer het niet goed gaat, ga er vanuit dat de werkgever dit niet automatisch weet;
 • Durven aangeven wanneer het plan niet werkt, ga er vanuit dat jij hier meer expert op bent dan je werkgever.

Wat kan een werkgever doen om ervoor te zorgen dat iemand als Claire positief wordt opgenomen in een team?

 • In gesprek gaan met de transgender, ga er vanuit dat de transgender dit heel spannend vindt;
 • Samen een plan maken, ga er vanuit dat de transgender dit graag samen met je uitvindt;
 • Durven aangeven als je geen idee hebt, ga er vanuit dat de transgender liever iets dan niets hoort;
 • Informatie en hulp inwinnen, ga er vanuit dat je dat nodig hebt en dat dat oké is;
 • In gesprek blijven met transgender, ga er vanuit dat hier veel behoefte aan is en belangrijk is voor de sfeer op de werkvloer;
 • In gesprek gaan met gehele werkvloer, voor de bekendmaking, tijdens maar als belangrijkste ná, ga er vanuit dat hier veel behoefte aan is en dat dit een dynamisch traject is.

Conclusie: inzetten op nazorg

IncInc hoort het van Claire, maar ook van andere transgenders: het is de nazorg die vaak wordt onderschat. Claire geeft bijvoorbeeld aan dat er veel is goed gegaan in haar transitie. Samen met manager heeft ze tijdens een bosdag haar collega’s op de hoogte gesteld aan de hand van een ontroerend filmpje en was iedereen betrokken. Maar vanaf de periode dat Claire als vrouw op de werkvloer is, is de vanzelfsprekende omgang met veel collega’s onder druk komen te staan, zelfs met collega’s waar ze al 28 jaar mee werkt. Ze voelt zich regelmatig genegeerd. Claire heeft vervolgens zelf de stap genomen om zich te laten interviewen over haar transitie door het interne nieuwsblad. Dit gaf geen reacties, en ook een tweede interview over het gebrek aan reacties leverde geen reacties op. Wederom is het vooral aan Claire zelf te danken dat de omgang tussen haar en haar collega’s over het algemeen in goede sfeer blijft verlopen.

Dit voorbeeld laat het belang zien van expliciete begeleiding bij het komen tot nieuwe omgangsvormen onder collega’s na een transitie. Een transitie is uiteindelijk iets dat niet alleen de transgender aangaat. Claire vindt het lastig, collega’s vinden het lastig en blijkbaar vindt het management het ook lastig, want er wordt niet ingegrepen. IncInc heeft daarom speciale workshops en trainingen ontwikkeld over transgenders op het werk. Deze diversiteitstrainingen bieden wij aan voor werknemers, werkgevers én HR-personeel. Wij helpen u om op snelle en laagdrempelige wijze het werkklimaat inclusiever te maken en onderlinge omgangsvormen te verbeteren. Want ook hier geldt: diversiteit is een kans om mensen op uw werkvloer dichterbij elkaar te brengen, maar dit gaat niet vanzelf. IncInc helpt u om deze kansen te verzilveren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *